Jubileumi album

Jubileumi album a budapesti Lengyel Intézet 75-ik évfordulója alkalmából

Az album 80 oldalán bemutatásra kerül a Lengyel Intézet rendkívül érdekfeszítő története, amelynek során az intézmény szerepvállalása időnként – különös tekintettel a történelmi kényszerhelyzetekre (II. világháború, 1956, a demokratikus ellenzék a 80-as években) – messze túlmutatott a kulturális diplomácia hagyományosan értelmezett szerepkörén.

A lengyel Külügyminisztérium költségvetéséből és a VI. kerületi polgármester anyagi támogatásával  500 példányban megjelent kiadvány a számos fényképen és archív anyagon kívül  tartalmazza a korábbi igazgatók és magyar partnereik visszaemlékezéseit valamint bemutatja az Intézet mai működését is (lengyel és magyar nyelven). A grafikai koncepció szerzője Krzysztof Ducki, Magyarországon élő lengyel grafikusművész, aki évtizedek óta működik együtt a Lengyel Intézettel.

Az album premierjére a 2014 október 17-én a Liszt Ferenc  Zeneakadémián elhangzott gálahangverseny alkalmából került sor. A kiadvány kényelmesen hozzáférhető az interneten ITT 

Jelenleg is folyik egy web oldal előkészítése, amely szélesebb körben és interaktív módon mutatja be a Lengyel Intézet munkásságát.

A budapesti Lengyel Intézet 1939 elején kezdte meg működését Budapesten, a hivatalos megnyitóra azonban 1939 május 24-én került sor. A londoni és bukaresti Lengyel Intézetekkel együtt a legrégebbi, külföldön lengyel kultúrát népszerűsítő intézmények egyike. Magyarországon az Olasz Intézettel közösen a Lengyel Intézet a „legöregebb” külföldi kulturális intézmény. Jelenlegi székhelyén – Pest legbelsőbb központjában – már 50 éve működik. 

A tartalmakat hamarosan külön honlapon is elérhetővé tesszük!