Diplomácia háború idején - 2. rész

2020. május 11. (hétfő)

Tudj meg többet a lengyel diplomácia történetéről és nyerj! Ha szereted a történelmet, és kíváncsi vagy a II. világháború idején komoly kihívások előtt álló lengyel diplomácia történetére és felelősségteljes szerepvállalására, próbára teheted ismereteidet.

Diplomácia háború idején online történelmi vetélkedő - 2. rész

Tudj meg többet a lengyel diplomácia történetéről és nyerj! 

Diplomácia háború idején címmel online történelmi vetélkedőt szervezünk. Ha szereted a történelmet, és kíváncsi vagy a II. világháború idején komoly kihívások előtt álló lengyel diplomácia történetére és felelősségteljes szerepvállalására, próbára teheted ismereteidet.  

A vetélkedő során honlapunkon összesen 24 alkalommal teszünk közzé a lengyel diplomácia történetét bemutató szöveget, amelyet egy-egy kérdés követ majd. A helyesen válaszolók közül minden alkalommal könyvnyereményt sorsolunk ki, közülük kerül majd ki a játék főnyertese, aki igazán értékes könyvcsomaggal gazdagodhat.

Reméljük felkeltettük az érdeklődésedet és a játékosok között üdvözölhetünk!

Olvasd el a szöveget és felelj a kérdésre!

2. Beck miniszter kódolt távirata

Tehát – háború! 1939. szeptember 1-jén, közvetlenül a német támadást követően, a lengyel diplomácia tevékenysége a Nagy-Britanniával és Franciaországgal kötött a szövetségi megállapodásokban foglalt rendelkezések életre hívására koncentrált. A legfontosabb feladata a londoni nagykövetnek, Edward Raczyńskinek, valamint a Párizsban lévő Juliusz Łukasiewicznek volt, akiknek Józef Beck miniszter szeptember 1-jén reggel 7 óra előtt kódolt táviratot küldött: „1. Kérem a Nagykövet Urat, tájékoztassa a Kormányt, az országban, ahol Ön akreditálva van, hogy Nagy-Britannia kezdeményezésében való lengyel együttműködés ellenére, melyet a szövetséges kormányok ismernek, a német katonaság hajnalban megtámadta Lengyelország területét, egyúttal a repülőik bombáznak számos várost. 2. A lengyel kormány Lengyelország függetlensége és becsülete végsőkig való védelmében kifejezi meggyőződését, hogy a fennálló megállapodások értelmében, azonnali segítséget kap ebben a harcban a szövetségesektől.”

 


Nagy-Britannia és Franciaország kötelességeiket teljesítve, hadat üzentek a III. Birodalomnak szeptember 3-án.  Sajnos Lengyelország nem kapott katonai segítséget, amire számított. A francia és a brit katonaság sem kezdeményezett fegyveres támadást Németország ellen.


A mai kérdésünk: Ki, kinek és mikor írta a lejjebb idézett szavakat? Pontos dátumot kérünk (év, hónap, nap)!

"Magyarország erkölcsi meggondolásokból nincs abban a helyzetben, hogy hadműveleteket kezdjen Lengyelország ellen."

A mai nyereménykönyv:  "Hídépítők. A magyar-lengyel kapcsolatok arcképcsarnoka"

A válaszokat május 12-ig, 10 óráig várjuk a budapeszt@instytutpolski.org  e-mail-címre. A nyertest e-mailben fogjuk értesíteni.  

Sok sikert kívánunk!