Diplomácia háború idején - 3. rész

2020. május 14. (csütörtök)

Tudj meg többet a lengyel diplomácia történetéről és nyerj! Ha szereted a történelmet, és kíváncsi vagy a II. világháború idején komoly kihívások előtt álló lengyel diplomácia történetére és felelősségteljes szerepvállalására, próbára teheted ismereteidet.

Diplomácia háború idején online történelmi vetélkedő - 3. rész

Tudj meg többet a lengyel diplomácia történetéről és nyerj! 

Diplomácia háború idején címmel online történelmi vetélkedőt szervezünk. Ha szereted a történelmet, és kíváncsi vagy a II. világháború idején komoly kihívások előtt álló lengyel diplomácia történetére és felelősségteljes szerepvállalására, próbára teheted ismereteidet.  

A vetélkedő során honlapunkon összesen 24 alkalommal teszünk közzé a lengyel diplomácia történetét bemutató szöveget, amelyet egy-egy kérdés követ majd. A helyesen válaszolók közül minden alkalommal könyvnyereményt sorsolunk ki, közülük kerül majd ki a játék főnyertese, aki igazán értékes könyvcsomaggal gazdagodhat.

Reméljük felkeltettük az érdeklődésedet és a játékosok között üdvözölhetünk!

Olvasd el a szöveget és felelj a kérdésre!

3. Lipski nagykövet kétségbeesett küldetése

Mi történt a világháború kirobbanása után a berlini lengyel nagykövetséggel, vezetőjével, József Lipski nagykövettel és a III. Birodalomban dolgozó diplomatákkal? Miután Németország megtámadta Lengyelországot Lipski a nagykövetség személyzetével és a berlini főkonzulátus tagjaival szeptember 3-án Koppenhágába került. Ekkor kétségbeesett lépést tett. Úgy döntött, hogy visszatér Lengyelországba és a háborús káosz ellenére megkeresi Beck minisztert és személyesen mondja el a háború kirobbanása előtti utolsó órák berlini történéseit. Felhasználva mindenféle közlekedési lehetőséget Stockholmon, Helsinkin, Tallinnon és Rigán át Vilniusba ért szeptember 9-re. Onnan Baranowicze, Równe, Dubnon át Krzemieniecbe és Kutba ért el, ahol sikerült személyesen beszámolnia a minisztérium vezetőjének, mielőtt a kormány átlépte volna a lengyel-román határt. Utána vissza akart térni Varsóba, de kiderült, hogy ez már lehetetlen.

Lipski nagykövet további háborús sorsa szintén rendkívülien és drámaian folytatódott. Szeptember 18-án Romániában találta magát, ahonnan Franciaországba utazott és jelentkezett az alakuló Lengyel Hadseregbe önkéntes közlegénynek. A coëtquidani oktató táborban elvégezte az alzászlós iskolát és a Franciaországot ért német támadás során az I. Tűzszerész Osztály soraiban harcolt. A németek által fogságba ejtett Lipski megszökött az elzászi táborból, Franciaországon és Spanyolországon keresztül Londonba jutott. Ott kinevezték alhadnagynak, 1940. novemberétől 1946. szeptemberéig a három következő parancsnok –Władysław Sikorski, Kazimierz Sosnkowski és Władysław Anders politikai tanácsadója és a Külügyminisztérium összekötő tisztje volt.

A mai kérdésünk: Ki töltötte be a budapesti lengyel katonai attasé posztját a II. világháború kitörésekor?

A mai nyereménykönyv: Kovács István: „Bem tábornok. Az örök remények hőse”   

A válaszokat május 15-ig, 10 óráig várjuk a budapeszt@instytutpolski.org  e-mail-címre. A nyertest e-mailben fogjuk értesíteni.  

Sok sikert kívánunk!