Diplomácia háború idején - 5. rész

2020. május 28. (csütörtök)

Tudj meg többet a lengyel diplomácia történetéről és nyerj! Ha szereted a történelmet, és kíváncsi vagy a II. világháború idején komoly kihívások előtt álló lengyel diplomácia történetére és felelősségteljes szerepvállalására, próbára teheted ismereteidet.

Diplomácia háború idején online történelmi vetélkedő - 5. rész

Tudj meg többet a lengyel diplomácia történetéről és nyerj! 

Diplomácia háború idején címmel online történelmi vetélkedőt szervezünk. Ha szereted a történelmet, és kíváncsi vagy a II. világháború idején komoly kihívások előtt álló lengyel diplomácia történetére és felelősségteljes szerepvállalására, próbára teheted ismereteidet.  

A vetélkedő során honlapunkon összesen 24 alkalommal teszünk közzé a lengyel diplomácia történetét bemutató szöveget, amelyet egy-egy kérdés követ majd. A helyesen válaszolók közül minden alkalommal könyvnyereményt sorsolunk ki, közülük kerül majd ki a játék főnyertese, aki igazán értékes könyvcsomaggal gazdagodhat.

Reméljük felkeltettük az érdeklődésedet és a játékosok között üdvözölhetünk!

Olvasd el a szöveget és felelj a kérdésre!

5. A román csapdában

Szeptember 17-én 23 órakor Kuty-ban a Cseremos folyó felett átívelő határhídon, a menekültek tömege között araszolva, áthajtott egy kocsisor.  Ignacy Mościcki, a Lengyel Köztársaság elnöke, Felicjan Sławoj-Składkowski miniszterelnök, Józef Beck miniszter, a kormány többi tagjával, a Külügyminisztérium tisztviselőivel és a Lengyelországban akkreditált külföldi diplomaták csoportjával elhagyták a Lengyel Köztársaság területét és beléptek Romániába. A legmagasabb lengyel hatóságok képviselői azt várták, hogy a román fél lehetővé teszi számukra, hogy áthaladjanak országukon és eljuthassanak Franciaországba. Másképpen történt. Románia a semlegesség elvére és a német fenyegetésre hivatkozva a bukaresti hatóságok úgy döntöttek, hogy internálják az összes vezető lengyel politikust, kezdetben megtévesztve őket a jövőbeli előkészületekkel. Az elnököt, a kormányt és a főparancsnokot megfosztották az intézkedés és a szabad helyváltoztatás lehetőségétől Egy tapasztalt diplomata, Kajetan Morawski, aki 1939 szeptemberében a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára, a háború idején a Külügyminisztérium vezetőségi tagja volt, így emlékezett vissza az internálás körülményeire: „Éjjel egy órakor megálltunk Slănicben, egy kis hegyi gyógyfürdőnél, ami vagy a szezon után volt elhagyatott, vagy kimondottan nekünk lett kiürítve. Mielőtt kipakoltuk volna a bőröndjeinket, rávetettük magunkat Románia térképére. A számunkra kijelölt átmeneti megállóhely nem volt rajta sem a Konstancába, sem más kikötőhöz vezető úton.”

 


1939. szeptember 18. és 30. között Roger Raczyński, a romániai lengyel nagykövet vált a Lengyel Köztársaság elnökével és az államvezetés más tagjaival való kapcsolattartás kulcsfontosságú alakjává. Ő volt az egyetlen személy, aki kapcsolatba tudott lépni internáltakkal és azokkal a lengyel politikusokkal egyaránt, akik Franciaországban arra törekedtek, hogy a lengyel kormány legfontosabb kormányzati hatóságait külföldön hozzák létre. Raczyński személyes elkötelezettségének köszönhetően sikerült meggyőznie Ignacy Mościckit, hogy ruházza át Władysław Raczkiewiczre az elnöki tisztséget, ami lehetővé tette Władysław Sikorski tábornok kormányának kinevezését és a lengyel állam alkotmányos hatóságainak folyamatosságának fenntartását.

A mai kérdésünk: A fenti szövegben megnevezett lengyel köztársasági elnök nemcsak politikus volt, hanem tudós és feltaláló is. Melyik tudományágban jeleskedett?     

A mai nyereménykönyv: Lagzi István: „Lengyel katonák evakuációja Magyarországról 1939-1941”

A válaszokat május 29-ig, 11 óráig várjuk a budapeszt@instytutpolski.org e-mail-címre. A nyertest e-mailben fogjuk értesíteni.  

Sok sikert kívánunk!